0 Shares 666 Views
00:00:00
10 Jul

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr

21 Μαρτίου 2019
666 Views

Οι δυνατότητες των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων δεν αφήνουν πλέον ασυγκίνητο κανένα. Τα drones αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι θα έκαναν. Τα drones έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση αλλά και τον έλεγχο των αγροτικών εργασιών, στις καλλιέργειες κλπ. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα του οι Times κτηνοτρόφοι στην Νέα Ζηλανδία αλλά και στην Βρετανία χρησιμοποιούν τώρα τα drones στον έλεγχο των κοπαδιών προβάτων.

Πόσο εύκολο είναι όμως να ελέγχουν drones τα ζώα; «Η ιδέα μοιάζει εξαιρετική και βλέποντας κάποιος τα drones να ελέγχουν τα κοπάδια εκ πρώτης όψεως θα εντυπωσιαστεί. Αν παρατηρήσει όμως προσεκτικά θα δει ότι τα πρόβατα, όταν βλέπουν ξαφνικά τα drones πάνω από το κεφάλια τους, τα παρατηρούν και ασχολούνται μαζί τους. Οσο περνάει όμως η ώρα συνηθίζουν την παρουσία τους και πλέον δεν τους δίνουν καμία σημασία» αναφέρει ο Μαρκ Ρούτερ, ειδικός στην συμπεριφορά των ζώων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Χάρπερ Ανταμς. Ο Ρούτερ μαζί με συναδέλφους του συνεργάζονται με ένα κτηνοτρόφο που θέλει να χρησιμοποιήσει drone για τον έλεγχο των προβάτων του.

Οι ερευνητές και ο κτηνοτρόφος προσπαθούν να συνδέσουν τα drones με την τροφή.

«Ο κτηνοτρόφος ενεργοποιεί το drone και μόλις αυτό αρχίζει να πετά ο κτηνοτρόφος ξεκινά να βγάζει την τροφή των προβάτων με στόχο τα πρόβατα να συνδέσουν τον ήχο που κάνει το drone με το φαγητό. Ετσι τα πρόβατα μαθαίνουν να ακολουθούν το drone και να δημιουργείται μια σχέση μαζί του η οποία συνεχίζεται και μετά την κατανάλωση της τροφής. Επιλέξαμε αυτή την προσέγγιση γιατί πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο ηθική σε σχέση με κάποια τακτική που θα έκανε τα πρόβατα να ακολουθούν τα drones βασιζόμενα στο αίσθημα του φόβου» αναφέρει ο Ρούτερ.

Αν και οι όσοι εμπλέκονται στην χρήση των drones στην κτηνοτροφία ισχυρίζονται ότι είναι απλά ένα νέο εργαλείο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους σκύλους, ήδη κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση των σκύλων με τα drones. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι μάλιστα προτιμούν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τετράτροχα ποδήλατα για να ελέγχουν τα κοπάδια τους αντί να το κάνουν αυτό σκύλοι. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι τα drones δεν θα μπορέσουν ποτέ να ελέγξουν τα κοπάδια των προβάτων με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι. Τα συν και τα πλην Η απάντηση των υποστηρικτών της χρήσης drones στην κτηνοτροφία είναι ότι τα drones που θα είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και άλλο προηγμένο εξοπλισμό θα μπορούν να ελέγχουν τα πρόβατα που είναι διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση. Θα μπορούν να πετούν συνέχεια πάνω από μια μεγάλη φάρμα για να ελέγχουν πού βρίσκεται το κάθε πρόβατο. Αν ο κτηνοτρόφος διαπιστώσει ή πληροφορηθεί ότι πρόκειται οι καιρικές συνθήκες σύντομα να χειροτερεύσουν θα μπορεί να στέλνει το drone να εντοπίζει όλα τα πρόβατα και να τα οδηγεί σε ασφαλές σημείο. Σε περίπτωση που κάποιο πρόβατο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας το drone θα οδηγεί το πρόβατο σε κάποιο σημείο που θα μπορεί να πάει ο κτηνοτρόφος ή ο κτηνίατρος για να δουν τι συμβαίνει.

Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός της χρήσης drones και σκύλων είναι αυτός που θα πρέπει να αναζητήσουν οι κτηνοτρόφοι αφού προκύπτουν διαφόρων ειδών προβλήματα που δεν μπορεί ένα drone να τα λύσει και είναι απαραίτητη η παρουσία ενός σκύλου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Σημειώνουν επίσης ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας είναι πολύ πιθανό τα drones να μην μπορούν να πετάξουν ή να μην λειτουργούν σωστά οπότε θα είναι απαραίτητη η παρουσία σκύλων «Υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές σε κάθε νέο εγχείρημα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι κάνουν καλά την δουλειά αλλά υπάρχει ανάγκη για να υπάρξει εκμοντερνισμός ώστε να συμβαδίσουμε με τις σύγχρονες απαιτήσεις» δηλώνει ο Γουίλ Χάιντ, γραμματέας της μεγάλης ετήσιας έκθεσης κτηνοτροφίας και γεωργίας Dorset County Show ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την χρήση των drones στον έλεγχο των κοπαδιών προβάτων.

Πηγή: Protagon.gr

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
24 views
Αγροτικά Νέα
24 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
42 views
Αγροτικά Νέα
42 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category