0 Shares 4429 Views
00:00:00
23 Sep

Μεγάλη συγκριτική δοκιμή. Τρία φορτηγάκια με μονή καμπίνα.

4 Δεκεμβρίου 2015
4429 Views

Επιμέλεια: Λουκάς Γ. Σταύρου

[email protected]

Isuzu D-Max, Mahindra Pick-Up και Mitsubishi L200 Singe cab.

Εκτός από τα διπλοκάμπινα, με όλα τα έξτρα, η κατηγορία των Pick-Up περιλαμβάνει και συγκεκριμένα οχήματα – εργαλεία μεταφέροντας φορτία άνω του ενός τόνου . κυριολεκτικά παντού με μεγάλη καρότσα, και μονή και απλή καμπίνα.

Το ανοιχτά φορτηγάκια (αγροτικά) είναι η πιο εμπορική υποκατηγορία ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ελληνική αγορά με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.

pick_tx04_13Με υψηλές μεταφορικές δυνατότητες αλλά και ικανότητες κίνησης τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου χάρη στα προηγμένα συστήματα 4κίνησης, τα Pick-Up είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις χρήσης μιας μεγάλης γκάμας δραστηριοτήτων, επαγγελματικών ή μη. Ωστόσο, ιδιαίτερα τα οχήματα με μονή καμπίνα επιβατών (εκδόσεις Single Cab) που προσφέρουν το μέγιστο ωφέλιμο μήκος ως προς τον χώρο φόρτωσης τους, έχουν καταστεί συνώνυμα της σκληρής δουλειάς, καλύπτοντας με άνεση τη μεταφορά τόσο αγροτικών προϊόντων όσο και πολλών ακόμα χρήσεων.

Δεδομένου του ότι η χώρα μας δεν είναι και το πιο ευκολο μέρος στον κόσμο με τις εκτενείς ορεινές και βραχώδεις περιοχές, τα Single Cab εξελίχθηκαν σε ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» του Έλληνα αγρότη – κτηνοτρόφου και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην ελληνική ύπαιθρο, αναφορικά με τα επαγγελματικά οχήματα.

Τα φορτηγάκια με μονή καμπίνα είναι ο κανόνας που σιγά σιγά όμως πάει να καταργηθεί γιατί τα ξαδερφάκια τους με μιαμιση καμπίνα πάνε να τους φάνε την θέση.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τρεις από τις πιο ελκυστικές προτάσεις της αγοράς στην παρούσα φάση, τα μονοκάμπινα με κίνηση στους πίσω τροχούς Isuzu D-Max,Mahindra Pick-Up και Mitsubishi L200.

 

Εσωτερικό: Ποιοτικό το D-Max, δυναμικό το L200, ευρύχωρο το Mahindra

pick_tx04_04Ο πλήρης εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας αποτελεί το βασικό γνώρισμα όλων των μοντέλων ωστόσο, οι διαφορές στη σχεδίαση των τριών εκπροσώπων της κατηγορίας είναι σημαντικές.

Στην περίπτωση του Isuzu D-Max, οι λιτές φόρμες και η συμπαγής κατασκευή αποτελούν το βασικότερο γνώρισμα του εσωτερικού διακόσμου ενώ, ως εξαιρετική κρίνεται και η εργονομία της θέσης των διαφόρων χειριστηρίων.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του Mitsubishi L200 είναι σαφέστατα πιο δυναμικός και αποτελείται από υλικά πολύ καλής ποιότητας με αντίστοιχο επίπεδο συναρμολόγησης.pick_tx04_03

Όπως και στην περίπτωση του D-Max, οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι πολλοί και εύκολα
προσβάσιμοι ενώ αξίζει να αναφέρουμε και το μεγάλο υποβραχιόνιο μεταξύ των καθισμάτων.

Η τρίτη επιλογή που σας παρουσιάζουμε, το Mahindra Pick-Up τροποποιείται σημαντικά από τους ανταγωνιστές pick_tx04_02του, κυρίως σε ότι αφορά στις διαστάσεις της καμπίνας του με το μεγάλο πλάτος και το –σαφέστατα- κορυφαίο ύψος για τα δεδομένα της κατηγορίας.
Ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας περιλαμβάνει πολλαπλές ηλεκτρικές ευκολίες καθώς και στοιχεία όπως π.χ. τα χειριστήρια στο τιμόνι σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου ενώ, τα καθίσματα είναι αναπαυτικά και με πλούσιο αφρώδες υλικό.

 

Μεταφορικές δυνατότητες: Ελκτική ικανότητα 3,0t. για το Isuzu D-Max

pick_tx04_07Το μεγαλύτερο μήκος μεταξονίου και το αντίστοιχα αυξημένο μήκος του αμαξώματος του Isuzu D-Max έχει σαφή αντίκτυπο και στο ωφέλιμο μήκος του χώρου φόρτωσης του ιαπωνικού μοντέλου σε σχέση με τα δύο μοντέλα που παρουσιάζουμε. Πιο συγκεκριμένα, η μονοκάμπινη έκδοση του D-Max καταφέρνει να προσφέρει χώρο φόρτωσης με μήκος 2.305 χλστ. έναντι των 2.294 χλστ. της καρότσας του Mahindra, ωστόσο και το L200 δεν υπολείπεται σημαντικά (2.220 χλστ.).

Παράλληλα όμως, το D-Max έχει να επιδείξει και το βέλτιστο ωφέλιμο πλάτος για την καρότσα του σε σχέση με τα τρία μοντέλα καθώς ο χώρος φόρτωσης του είναι 5 εκ. φαρδύτερος από του Mahindra και pick_tx04_0610 εκ. από του L200 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τώρα το ύψος των πλευρικών τοιχωμάτων της καρότσας, το Mahindra Pick-Up προσφέρει μακράν την καλύτερη επιλογή καθώς με 550 χλστ., είναι κατά 11 εκ. πιο ψηλό από το D-Max και 15 εκ. από το L200.

Ωφέλιμο φορτίο σταθερά άνω του 1,0t.

Το Mahindra Pick-Up είναι ένα –σαφέστατα- πιο βαρύ όχημα σε σχέση με τους δύο ανταγωνιστές του καθώς το απόβαρο του ξεκινά από τα 1.960 κιλά σε αντίθεση με τα 1.745 κιλά του Isuzu D-Max και τα 1.755 κιλά του Mitsubishi L200. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει το εν λόγω μοντέλο να προσφέρει και το pick_tx04_05μέγιστο ωφέλιμο φορτίο μεταξύ των τριών (από 1.090 – 1.190 κιλά), χωρίς ωστόσο να απέχει σημαντικά από τον ιαπωνικό ανταγωνισμό του (ωφέλιμο έως 1.155 κιλών για το D-Max και έως 1.095 κιλών για το L200). Με βάση τα όσα ανακοινώνουν οι κατασκευαστές, το Isuzu D-Max είναι το κορυφαίο μεταξύ των τριών και σε ότι αφορά στην ελκτική ικανότητα του καθώς, για τρέιλερ με φρένα μπορεί να υποστηρίξει φορτία με βάρος έως και 3,0t. την ίδια στιγμή που το L200 μπορεί να έλξει φορτία με βάρος έως 2,7t. και το Mahindra Pick-Up έως 2,5t. Αντίστοιχα.

 

Κινητήρες – Επιδόσεις: Σαφέστατη υπεροχή του Isuzu D-Max

pick_tx04_09Σε ότι αφορά στον τομέα των επιδόσεων αλλά και του κινητήρα, η πρόταση της Isuzu στα ελαφρά ημιφορτηγά με μονή καμπίνα υπερτερεί καθολικά έναντι των συγκεκριμένων ανταγωνιστών του.

Ο υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας των 2,5λτ. που προσφέρεται σε όλες τις εκδόσεις του D-Max αποδίδει μεγαλύτερη ισχύ (163 ίππους), μεγαλύτερη ροπή (400 Nm) και από πιο χαμηλά (1.400 σ.α.λ.) σε σχέση με τα μηχανικά σύνολα των Mahindra Pick-Up και Mitsubishi L200.pick_tx04_08

Την ίδια στιγμή, προσφέρει καλύτερες επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει ενώ η τελική ταχύτητα που το D-Max Single Cab μπορεί να αναπτύξει είναι υψηλότερη.

Ένα από τα στοιχεία που το Mitsuibishi L200 είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το Isuzu D-Max (όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό πίνακα που σας παρουσιάζουμε) είναι η μέση κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων.

pick_tx04_10Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό στοιχείο του 2,5λιτρου D-ID του L200 είναι το μεγάλο φάσμα των στροφών λειτουργίας του στο οποίο διατηρείται σταθερή η μέγιστη ροπή των 314 Nm (από τις 1.500 – 2.680 σ.α.λ.).

Στον αντίποδα, για το μηχανικό σύνολο των 2,2λτ. του Mahindra Pick-Up αξίζει να αναφέρουμε την πολύ καλή ελαστικότητα του και την καλή συνεργασία του με το 5άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

 

Οδική συμπεριφορά: Απόσταση 225 χλστ. από το έδαφος για το Isuzu D-Max

Και οι τρεις επιλογές των μονοκάμπινων Pick-Up που παρουσιάζουμε, προσφέρονται σε εκδόσεις με μετάδοση της κίνησης και στους δύο άξονες, γεγονός που εγγυάται την εξαιρετική οδική τους συμπεριφορά τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου.

Ο εκπρόσωπος της Mitsubishi επιδεικνύει μια πολύ καλή επίδοση σε όλες τις αναλογίες του αμαξώματος (γωνίες προσέγγισης, διέλευσης και αποχώρησης) ενώ ως πολύ καλή κρίνεται και η απόσταση του από το έδαφος.

Αντίστοιχα, το Mahindra Pick-Up εμφανίζει την καλύτερη γωνία προσέγγισης (36 μοίρες) μεταξύ των τριών την ίδια στιγμή που η ελάχιστη απόσταση του από το έδαφος ανέρχεται στα 210 χλστ.

Τέλος το Isuzu D-Max έχει να επιδείξει μεταξύ άλλων, ελάχιστη απόσταση του αμαξώματος του από το έδαφος της τάξης των 225 χλστ., μια πολύ καλή επίδοση για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Στον δρόμο, το Isuzu D-Max χαρακτηρίζεται από την ουδέτερη συμπεριφορά του ακόμη και στο όριο, στοιχείο που διασφαλίζεται και από την ύπαρξη πολλαπλών συστημάτων ελέγχου της ενεργητικής του ασφάλειας. Το Mitsubishi L200 επιδεικνύει έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα που γίνεται… απολαυστικός στις εκτός δρόμου διαδρομές ενώ, ο Mahindra Pick-Up θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ομοιογενές και με προοδευτικές αντιδράσεις που ελέγχονται εύκολα ακόμη και από τον άπειρο οδηγό.

Τέλος το κυριότερο που έιναι η τιμή τους στην οποία το Mahindra νικάει κατά κράτος και τους δύο Ιάπωνες αντιπάλους χωρίς να έχει τίποτα λιγότερο κια πό τους δύο.

Isuzu D-Max Single Cab από 19.850 ευρώ

Mahindra GOA Single Cab από 15.990 ευρώ

L200 Single Cab 2,5 I από 19.660 ευρώ

*Οι τιμές μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική των εταιριών (προσφορές, απόσυρση κ.α)

 

 

Φωτό:  official web site

You may be interested

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας
Αγροτικά Νέα
41 views
Αγροτικά Νέα
41 views

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας

agrotesadmin - 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ολική καταστροφή υπέστησαν τα βαμβακοχώραφα της επαρχίας Φαρσάλων, σχεδόν του συνόλου του νομού Καρδίτσας και ένα μέρος του νομού Τρικάλων, μετά από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα…

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
70 views
Αγροτικά Νέα
70 views

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον…

Από 16 έως 23 Οκτωβρίου η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης
Αγροτικά Νέα
84 views
Αγροτικά Νέα
84 views

Από 16 έως 23 Οκτωβρίου η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης

agrotesadmin - 16 Σεπτεμβρίου 2020

Μεταξύ 16 και 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπως προκύπτει μετά την υπογραφή της σύμβασης πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category